Boek 125 jaar E.M.M. Spijk

Het Begin

Van het boek 125 jaar E.M.M. Spijk

In het beeldrijke boek “EMM Spijk. 125 jaar dienstbaarheid, broederschap en trouw” wordt de rijke historie vanaf 1817 tot heden geschetst van de Spijkse schuttersvereniging en het mooie dorp.

Enige jaren geleden zijn Mark Pastoors & Yoeck Heijmen begonnen met het Beeldbank Spijk project. Het idee was om de rijke culturele en industriële historie van Spijk te verzamelen middels foto en film materiaal. Er werd door (oud) inwoners enthousiast gereageerd en er werden vele foto’s verzameld. Dit heeft geleid tot een historische eregalerij op de website van EMM.

Met al het restmateriaal tot hun beschikking kwamen ze op het idee om een boek te schrijven. De eerste pagina werd geschreven op 5 september 2020. De laatste op 27 september 2022. Het resultaat is een 250 pagina’s tellend boek waarin de historie van Spijk word beschreven vanuit het oogpunt van onze dit jaar jubilerende schuttersvereniging E.M.M. Spijk.

Het Boek

In verschillende intermezzo’s komen tevens belangrijke gebeurtenissen uit de bewogen geschiedenis van het dorp Spijk aan de orde. De opkomst, ondergang en wederopstanding van de baksteenindustrie, de gloriejaren van het verenigingsleven, en het tragische verval. Tevens is middels persoonlijke gesprekken een aantal herinneringen van oud schutters opgenomen.
Zo biedt dit fraaie, met ruim 650 foto´s rijkelijk geïllustreerd boek een boeiend overzicht van het boeiende verleden van schutterij Eendracht Maakt Macht en het dorp Spijk. Voor de geboren Spijkse is het een feest van herkenning. Maar bovenal voor iedereen een mooie gelegenheid om de historie te leren kennen.

Boek 125 jaar E.M.M. Spijk

Dienstbaarheid, Broederschap & Trouw

Het boek over 125 jaar Eendracht Maakt Macht Spijk

Verkooppunten

Het boek is vanaf nu voor € 25,- te koop bij:

Ed´s deli in Lobith;

Zuivelboerderij Hof zum Walde in Spijk;

Eethuys Rudies in Lobith;

Toeristisch Informatie Centrum in Tolkamer.

Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen met Jos Gerritzen: 06-22072595 of Mark Pastoors: 06-30317781.

Artikellen over Dienstbaarheid, Broederschap & Trouw

Het boek over 125 jaar E.M.M. Spijk uitgelegd in de krant en uitgereikt aan Burgemeester van Riswijk

De Uitreiking van het Boek

Het allereerste exemplaar van het boek is overhandigd aan Firma Vandersanden te Spijk
voor het financieren van het boek. Daarnaast is het tweede exemplaar geschonken aan de Schuttersvereniging.
Ook Burgemeester van de gemeente Zevenaar, Lucien van Riswijk, heeft van de schrijvers
een boek mogen ontvangen voor zijn verzameling.