Mark Pastoors en Yoeck Heijmen. Foto: Sonja Jonkhout (SJ Fotografie)
‘Ik ga de toekomst van Spijk pas somber inzien als EMM het niet meer redt’ Mark Pastoors van schutterij EMM Spijk maakt samen met Yoeck Heijmen een boek over Spijk
2 november 2022
Algemene Ledenvergadering E.M.M. Spijk_Dorpshuis de Spieker
Algemene Ledenvergadering 2023
12 maart 2023
Show all
EMM Spijk, 125 jaar dienstbaarheid, broederschap en trouw

EMM Spijk, 125 jaar dienstbaarheid, broederschap en trouw

EMM Spijk, 125 jaar dienstbaarheid, broederschap en trouw

ZEVENAAR – Burgemeester Luciën van Riswijk ontving dinsdag 24 januari het boek ‘EMM Spijk, 125 jaar dienstbaarheid, broederschap en trouw’ uit handen van de trotse schrijvers Mark Pastoors en Yoeck Heijmen.
Door Carla Droste
De ondertitel op de cover maakt gelijk duidelijk wat er in het boek te lezen is: “Een reis door de geschiedenis van Spijk vanuit het oogpunt van Schuttersvereniging Eendracht Maakt Macht”. Hoewel, je kunt beter zeggen, wat er te bekíjken valt, want het boek staat boordevol foto’s. “Het zijn er ruim 650”, vertelt Mark Pastoors trots. “Zo is het ook allemaal begonnen. Een paar jaar geleden startten we met het Beeldbank Spijk project. Ons idee was om de rijke culturele en industriële geschiedenis van Spijk door middel van foto- en filmmateriaal in beeld te brengen. Daar werd door (oud)inwoners enthousiast op gereageerd. We kregen zo veel foto’s binnen, dat we besloten om er een boek van te maken.”
Schuttersvereniging
De Spijkenaren begonnen hun nieuwe project zo’n drie jaar geleden. Op 27 september 2022 werd de laatste pagina geschreven. Mark: “Nu het boek af is, is er echt een droom uitgekomen.” In het 250 pagina’s tellende boek wordt de historie van Spijk beschreven. Uitgangspunt is het 125-jarig jubileum van de schuttersvereniging. Het boek bevat vrolijke anekdotes, historische verhalen, herinneringen van oud-schutters en foto’s van koningsparen, waaronder die van de ‘Tropenkoning’ uit 1997, die bij wijze van stunt op een snikhete dag in korte broek op de troon verscheen. Yoeck en Mark hebben mooie afbeeldingen uit oud filmmateriaal uit 1926 weten te halen en diverse zwart-witfoto’s zijn op professionele wijze ingekleurd. De schrijvers beginnen hun verhaal in 1817, toen het, op dat moment, Pruisische Lobith en ‘Het Speyk’ werden toegevoegd aan het Koninkrijk der Nederlanden. Hun reis door de tijd eindigt in 2022.
Niet alleen de schutterij wordt beschreven. Ook andere belangrijke gebeurtenissen uit de bewogen geschiedenis van het dorp Spijk komen aan bod. De opkomst, ondergang en wederopstanding van de baksteenindustrie, de gloriejaren van het verenigingsleven, maar ook het verval daarvan.
Schuttersvereniging E.M.M. Spijk is een van de weinige verenigingen die nog floreert in het dorp waar de Rijn ons land binnenkomt. Mark: “We hopen dat de schutterij nog lang zal bestaan, want ze speelt een belangrijke rol in het Spijkse, sociale leven. We vinden het dan ook super dat we een groot deel van de opbrengst van het boek aan de schutterij kunnen overdragen. Dit omdat mijn werkgever, steenfabriek Vandersanden in Spijk, de drukkosten voor zijn rekening heeft genomen.”
Burgemeester van Riswijk is blij dat hij het boek aan zijn verzameling mag toevoegen en neemt het met plezier in ontvangst. De helft van de oplage van 500 stuks is inmiddels verkocht. Er komt geen tweede druk.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Jos Gerritzen: 06-22072595 of Mark Pastoors: 06-30317781.
Het boek is verkrijgbaar bij Ed´s deli in Lobith en bij het Toeristisch Informatiecentrum in Tolkamer.
EMM Spijk, 125 jaar dienstbaarheid, broederschap en trouw

EMM Spijk, 125 jaar dienstbaarheid, broederschap en trouw

Comments are closed.